Солод. Пророщування,сушка і т.п.

Список форумов Самогон из зерна и солода Самогон из другого зернового и крахмалосодержащего сырья

  • 4

Сообщение Сурмач » 05.02.2021, 17:47

Здрастуйте шановні форумчани. Тут не давно було питання на тему пророщування жита. Я як і обіцяв заморочився проростив і зараз опишу всі етапи з фото по порядку. Буду описувати докладно,не сваріть, для того щоб все було максимально зрозуміло.

Отже, на базарі було куплено 14 кг. жита. Першим ділом я його добре промив в звичайній емальованій каструлі. коли перший раз залив води вона мала ось такий брудний вигляд(вибачайте,але деколи фото буде такої якості).
1.jpg

Так заливав і зливав воду 3 рази,вибираючи при цьому ситом пусте зерно яке спливало(хто буде пророщувати перший раз не лякайтесь такого зерна буде багатенько),стебельця і ще там різні комашко-рослини. На четвертий раз просто вставив шланг з душу на дно каструлі і ще вода побігла 5-10 хвилин. І саме головне вода має бути ХОЛОДНА(в мене у водопроводі йшла 9- 10 градусів).Ось така прозора водичка зробилась після промивання і немає ніякого сміття.
2.jpg

Далі я на ніч залив водою і добавив марганцівки щоб вода була рожево-червона(з часом вона зробиться брудного кольору).На жаль фото не зробив. І на протязі 3 днів два рази на добу міняв воду.Треба міняти з інтервалом 10-12 годин,кажучи по правді, міняв воду десь раз в 18-20 годин так як не було змоги частіше і не засмерділось. Знову ж це завдяки холодній воді.
На четвертий день розклав зерно ось у такі саморобні картонні ящички застелені целофаном чи плівкою(не пам'ятаю чи харчова чи пакувальна немає різниці) шаром 4-5 см. і зверху накрив,не маючи якогось кращого целофана, звичайними чистими сміттєвими пакетами.
3.jpg

Вистав це все діло на засклений балкон температура в день була +12-14 градусів,в ночі найменша +5 градусів. Перемішував жито один раз вдень не зволожуючи його зовсім. Тільки конденсат струшував назад на зерно. Скидав з ящиків його у бродильну бочку(можна прямо в ящиках перемішувати),закривав кришку клав бочку на бік і катав її по підлозі обертів з 10-15 щоб добре перемішалось і відбулась аерація. Ще,до речі, як закидував назад в ящики старався зсипати чим повище,щоб при падінні зерно теж трохи подихало. Ось який об'єм воно займало в бочці 80л.
4.jpg

Після чотирьох днів таких забав з ящиками і бочкою вийшло якось так.
5.jpg

6.jpg

Як видно проросло,десь, на пів зернинки. Я думаю для "single malt" :smile: піде. Хоча пишуть що для самогону треба ростити корінець на повне зернятко ,але це я думаю для того щоб було більше ферментів для осолодження зерна. Сьогодні буду тримати і в день низьку температуру(відкрию вікна на балконі), щоб вже сильно не росло,а завтра на осахарювання і брагу.Ото й і все. Пророщувати можна і в дома,аби було натхнення.

Пи.Си. Хто буде так пророщувати на балконі чи десь весною гаражі-сараї, ці ящички не потрібні,то тільки лишній головняк.Просто треба товщу плівку поліетиленову(продається в буд.магазинах) і зерно висипати прямо на землю застеливши плівкою(на балконі я колись висипав прямо на плитку),зробивши з якихось планок чи досок огородження,щоб не розлазилось зерно в сторони і такою ж плівкою накривати з верху. Перемішувати звичайним совком чи якоюсь лопаткою(зрозуміло що чистою).
У вас нет необходимых прав для просмотра ИЗОБРАЖЕНИЙ в этом сообщении. Зарегистрируйтесь.
Сурмач M
Аватара
Откуда: Волинь
Репутация: 25
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 07.05.2020
С нами: 1 год 5 месяцев

Sponsor

Sponsor
 

Сообщение moonshineman » 05.02.2021, 19:20

Сурмач, ну, все гарно вийшло. Ще напиши, як з нього брагу робив, сушив, чи молов зелений.
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 61
Сообщения: 244
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 4 года 4 месяца

Сообщение Сурмач » 05.02.2021, 19:31

moonshineman,
Дякую. Буду завтра зеленим на м'ясорубці крутити.
Сурмач M
Аватара
Откуда: Волинь
Репутация: 25
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 07.05.2020
С нами: 1 год 5 месяцев

Сообщение moonshineman » 05.02.2021, 20:29

Сурмач, і ще булоб цікаво знати вихід АС на кілограм сухого зерна.
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 61
Сообщения: 244
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 4 года 4 месяца

Сообщение Сурмач » 06.02.2021, 10:30

moonshineman писал(а):Сурмач, і ще булоб цікаво знати вихід АС на кілограм сухого зерна.

Добре, як перегоню відпишусь.
Сурмач M
Аватара
Откуда: Волинь
Репутация: 25
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 07.05.2020
С нами: 1 год 5 месяцев

Сообщение Сурмач » 15.02.2021, 04:54

moonshineman писал(а):Сурмач, і ще булоб цікаво знати вихід АС на кілограм сухого зерна.

Гнав до 5% у струмені. Вийшло ізоамілового сс 350мл 58,5% і сс на дробний погон 16584мл 24,63%. Отже в сумі 16912мл 25,34% і на 1 кг сухого зерна жита вийшло 306,1 мл ас.
Сурмач M
Аватара
Откуда: Волинь
Репутация: 25
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 07.05.2020
С нами: 1 год 5 месяцев

Сообщение moonshineman » 15.02.2021, 11:03

Непоганий вихід.
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 61
Сообщения: 244
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 4 года 4 месяца

Сообщение Сурмач » 15.02.2021, 12:44

moonshineman писал(а):Непоганий вихід.

Багато чого залежить від зерна. Цей раз попалось файне,мало плавуна(пустого зерна),крохмалю багато. Якщо чесно, я не очікував такого виходу. Зараз думаю просо або овес проростити,як зроблю знову зроблю звіт з фото.
Сурмач M
Аватара
Откуда: Волинь
Репутация: 25
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 07.05.2020
С нами: 1 год 5 месяцев

Сообщение Moonshiner » 16.02.2021, 11:06

Сурмач писал(а):Гнав до 5% у струмені. Вийшло ізоамілового сс 350мл 58,5% і сс на дробний погон 16584мл 24,63%. Отже в сумі 16912мл 25,34% і на 1 кг сухого зерна жита вийшло 306,1 мл ас.
Цікаво який вийде смак в кінці процесу порівняно з несоложоним зерном.
Про оцукрювання ні пари з вуст, але ж цікаво.
moonshineman писал(а):Ще напиши, як з нього брагу робив
Moonshiner
Откуда: Україна
Репутация: 3
Сообщения: 10
Зарегистрирован: 19.11.2019
С нами: 1 год 11 месяцев

  • 3

Сообщение Сурмач » 16.02.2021, 15:46

moonshineman писал(а):Ще напиши, як з нього брагу робив

Сперша закинув зелений солод в крутий червоно-чорний розчин марганцівки на 30-60хв(прямо в бродильній бочці щоб потім її спеціально не дезінфікувати). Потім покрутив на м'ясорубці і залив водою весь солод щоб загальний об'єм був 70л(гідромодуль 4 до 1 сухого зерна). Далі пауза 66-62градуси 1,5-2 години охолодження до 33-34градусів і дріжджі (робив за два рази)і під гідрозатвор. Виграло за три ночі,булькало дуже-дуже інтенсивно.

Moonshiner писал(а):Цікаво який вийде смак в кінці процесу порівняно з несоложоним зерном.

Робив колись на ферментах жито мені взагалі не зайшло хоча всі хто пробували казали, що доволі не погано(їм залишав так як є,а для себе пропустив через вугілля). Цей раз солодове,при дробному погоні, було дуже багато голів 16,5%,при тому що на пшениці брав 11-12% ну максимум14%. Голови дуже яскраво виражені(тобто реально конкретний ацетон) температура зверху вже десь на 11% (спиртуознісь 93%) була ще 69-71градус і інтенсивно хотіло зриватись в струмінь(тобто перло лайно ще те). Тіло(для горілки тримав 92%об. до ~93гр в кубі, а на настоянки окремо 91% до ~95 в кубі) при розведенні до 42%(те що на горілку) на сьогодні(другий день після розведення) має характерний житній аромат з характерною солодовою м'якістю,с кожним днем воно ,так би мовити,"заокруглюється" пропадає(на відміну від вчора) різкість випирає запах солоду. Тому дегустувати буду не раніше ,ще як через днів 4-5. Все-одно жито мені якось не дуже(це ІМХО час і дегустація покаже),але те що робив на ферментах це небо і земля.Велике дякую за увагу до моїх скромних починань.

Добавлено спустя 1 час 18 секунд:
Сурмач писал(а):Сперша закинув зелений солод в крутий червоно-чорний розчин марганцівки на 30-60хв(прямо в бродильній бочці щоб потім її спеціально не дезінфікувати).

І звичайно я і солод і бочку ретельно промив від марганцівки проточною водою.
Сурмач M
Аватара
Откуда: Волинь
Репутация: 25
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 07.05.2020
С нами: 1 год 5 месяцев

Сообщение Moonshiner » 16.02.2021, 22:35

Сурмач писал(а):Сперша закинув зелений солод в крутий червоно-чорний розчин марганцівки на 30-60хв(прямо в бродильній бочці щоб потім її спеціально не дезінфікувати).

І звичайно я і солод і бочку ретельно промив від марганцівки проточною водою.

Марганцівка для того щоб не доводити до кип'ятка?
Moonshiner
Откуда: Україна
Репутация: 3
Сообщения: 10
Зарегистрирован: 19.11.2019
С нами: 1 год 11 месяцев

Сообщение Сурмач » 16.02.2021, 23:33

Moonshiner писал(а):Марганцівка для того щоб не доводити до кип'ятка?

Це дезінфекція солоду(бо розвиваються під час росту різні бактерії) ну і бочки. Може хтось і кип'ятком це все робить мені легше марганцем(ще на форумах перекисом водню люди роблять, а то і білизною ).
Сурмач M
Аватара
Откуда: Волинь
Репутация: 25
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 07.05.2020
С нами: 1 год 5 месяцев

  • 1

Сообщение Сурмач » 27.02.2021, 20:04

Проростив 15 кг пшениці. Мив і замочував як у першому пості про жито,але міняв воду раз на добу бо виносив її на балкон там холодно. Хочу показати що з такими ящиками(як в пості про жито) то лишня морока. Висипав на балкон прямо на плитку
1.jpg

і накрив ось так куском поліетилену
2.jpg

перемішував раз на добу звичайним совком підкидуючи трошки уверх щоб подихало. Через 4 дні проросло на четвертину чи третину зерна
3.jpg
У вас нет необходимых прав для просмотра ИЗОБРАЖЕНИЙ в этом сообщении. Зарегистрируйтесь.
Сурмач M
Аватара
Откуда: Волинь
Репутация: 25
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 07.05.2020
С нами: 1 год 5 месяцев

Сообщение vovan68 » 07.03.2021, 20:08

Скажите пожалуйста,чем можно дезинфицировать зерно перед проращиванием кроме марганцовки? Хлорку не предлагать.
vovan68
Откуда: Полтава
Репутация: 0
Сообщения: 11
Зарегистрирован: 21.11.2020
С нами: 11 месяцев

Сообщение Владислав » 07.03.2021, 20:24

Я дезинфікував йодом. 10 мл йода на 30 л води. Не менше 30 хв. тримаю.
Владислав M
Откуда: Полтавская область
Репутация: 1
Сообщения: 9
Зарегистрирован: 23.02.2018
С нами: 3 года 7 месяцев

  • 1

Сообщение Сурмач » 07.03.2021, 20:31

vovan68 писал(а):Скажите пожалуйста,чем можно дезинфицировать зерно перед проращиванием кроме марганцовки? Хлорку не предлагать.

Ще люди дезінфікують перекисом водню. Він продається в каністрах(3-ох і 5-ти літрових здається),коштує відносно не дорого,та ще й його деякі розводять водою. Короче, загугли і почитай,подивися.
Сурмач M
Аватара
Откуда: Волинь
Репутация: 25
Сообщения: 98
Зарегистрирован: 07.05.2020
С нами: 1 год 5 месяцев

Сообщение moonshineman » 08.03.2021, 11:48

vovan68, каустичною содою
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 61
Сообщения: 244
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 4 года 4 месяца

Сообщение Manunas » 08.03.2021, 18:11

Сурмач писал(а):перекисом водню. Він продається в каністрах(3-ох і 5-ти літрових здається),коштує відносно не дорого,та ще й його деякі розводять водою
Цілком підтримую, роблю розчин 4-7% перекису, добавляю його при замочуванні, 1-3% розчином зволожую зерно при пророщуванні. Жодних проблем із пліснявінням та скисанням зерна не мав. Але потрібно дотримуватись оптимальних температур для замочування та пророщування відповідно. Якщо виходити за оптимуми температур, то жоден із дезінфекторів недопомагає, перевірено на власному досвіді.
Інформацію черпав на каналі: https://www.youtube.com/c/ПивнойгурманФонат/videos
Manunas
Откуда: Україна
Репутация: 3
Сообщения: 13
Зарегистрирован: 19.12.2019
С нами: 1 год 10 месяцев

Сообщение vovan68 » 08.03.2021, 21:13

Сурмач писал(а):Ще люди дезінфікують перекисом водню. Він продається в каністрах(3-ох і 5-ти літрових здається),коштує відносно не дорого,та ще й його деякі розводять водою. Короче, загугли і почитай,подивися.
Тоді є сенс купувати 10л 35% здаєтся він має термін придатності.
vovan68
Откуда: Полтава
Репутация: 0
Сообщения: 11
Зарегистрирован: 21.11.2020
С нами: 11 месяцев

Sponsor

Sponsor
 

Сообщение Manunas » 09.03.2021, 10:02

vovan68 писал(а):Тоді є сенс купувати 10л 35% здаєтся він має термін придатності.
Терміну придатності в нього немає. Єдине з часом концентрація його падає, да і зберігати його бажано в підвалі чи погребі в нещільно закрученій тарі.
Manunas
Откуда: Україна
Репутация: 3
Сообщения: 13
Зарегистрирован: 19.12.2019
С нами: 1 год 10 месяцев


Вернуться в Самогон из другого зернового и крахмалосодержащего сырья

Кто сейчас на сайте

Сейчас этот форум просматривают: 2 гостя