Про головы, тело, хвосты и как побороть.

Список форумов Общая информация о самогоне Технология, оборудование и этапы самогоноварения

  • 1

Сообщение moonshineman » 25.10.2017, 20:25

Кожному своє... скажу тільки, що на бражній колонні ізо теж можна лишити в кубі, забравши при цьому весь спирт. На паровому відборі. Що я збираюсь найближчим часом зробити на своїй колонні.
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 37
Сообщения: 129
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 11 месяцев 29 дней

Sponsor

Sponsor
 

Сообщение Rimlan » 03.11.2017, 10:50

Если температура кипения ацетона 56, а метанола 65, а температура пара на входе холодильника 79-80 градусов, можно ли считать, что голова отобрана?
Rimlan
Откуда: Рубежное
Репутация: 1
Сообщения: 14
Зарегистрирован: 21.11.2016
С нами: 1 год 6 месяцев

Сообщение Amgor » 03.11.2017, 13:25

Rimlan,
При дистилляции, отбор голов обычно по запаху, если ректификация то от АС 2..3% и подголовники по запаху и проба Ланга.
Amgor M
Модератор
Модератор
Аватара
Откуда: Днепр
Репутация: 273
Сообщения: 823
Зарегистрирован: 25.08.2016
С нами: 1 год 8 месяцев

Сообщение Yaros » 03.11.2017, 13:28

Rimlan писал(а):можно ли считать, что голова отобрана?
Нет. Зависит от того как (в каком режиме) они отбирались до этого. То есть если отбор проводился не достаточно медленно то часть голов будет попадать в отбор даже при температуре 79-80... ИМХО.
Yaros
Откуда: город Киев
Репутация: 235
Сообщения: 856
Зарегистрирован: 03.10.2016
С нами: 1 год 7 месяцев

Сообщение moonshineman » 03.11.2017, 14:42

Rimlan писал(а):температура пара на входе холодильника 79-80 градусов, можно ли считать, что голова отобрана?
В мене при такій температурі на царзі в відбір вже попадає ізоамілол, який є хвостовою фракцією.
Термометр стоїть на 1/3 висоти царги.
При відборі голів температвра 75,7 градусів, після відбору голів добавляю нагрів, щоб вийти десь на 1-1,5 л/годину відбір. При цьому температура виростає до 76,0-76,2 градуси, і стабілізується. Якщо температура на царзі починає рости, значить спирту в кубі вже мало і відбір рветься ізоамілол. Скидаю нагрів, і ткмпература ще на деякий час стабілізується, при меншій швидкості відбору. Так можна витягнути весь спирт з куба, залишаючи ізо в кубі.
Температури на царзі в різних умовах можуть відрізнятись, головне засікти, на якій температурі стабілізувався відбір, і її дотримуватись.
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 37
Сообщения: 129
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 11 месяцев 29 дней

Сообщение Rimlan » 03.11.2017, 22:34

В мене при такій температурі на царзі в відбір вже попадає ізоамілол
Как Вы определяете, что в погоне есть изоаминол? И насколько реально определить его процентное содержание? чтобы сравнить его с ПДК.
Rimlan
Откуда: Рубежное
Репутация: 1
Сообщения: 14
Зарегистрирован: 21.11.2016
С нами: 1 год 6 месяцев

Сообщение moonshineman » 03.11.2017, 23:10

Rimlan,
Є два моменти.
Умови: другий перегон, з укріпленням, в царзі мідна пружина.
1. Приблизно прикидаю, скільки АС в кубі, після відбору половини, починаю контролювати температуру в царзі. Температуру над дефом контролювати не варто, якщо вона піднялась, то ізоамілол вже пройшов, пізно. Як температура на царзі піднімається на 0,2 градуса міняю посуду (на випадок, якщо щось промахаю) і скидаю нагрів. Температура в царзі падає, як правило повертається на попередній рівень, падає і швидкість відбору. Цю процедуру повторюємо доти, доки швидкість відбору не стане малою, або не припинеться зовсім. Все залежить від жадності самогонщика ;-)
2. Перед кожним пониженням температури перевіряємо, чи не попав ізоамілов в продукт. Якщо не попав, зливаємо порцію до першої порції.
Як перевірити, чи є ізоамілол. Пару капель продукту на долоні розтираємо швидко досуха і зразу нюхаємо. Якщо є ізоамілол, то відчуемо різкий неприємний запах, близький до бензину. Якщо ІЗО нема, суха рука практично не пахне. Як точніше пояснити, я не знаю. Треба пробувати запах весь погон, щоб зрозуміти різницю.
З.і. Як на запах визначити процент? ;-) :-)
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 37
Сообщения: 129
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 11 месяцев 29 дней

Сообщение Rimlan » 03.11.2017, 23:35

Я уже 4 год перегоняю виноградную брагу, и отбираю голову только по запаху. Потом выдерживаю в бочках. Но меня как химика-технолога все-таки интересует насколько чистое тело получается. Реально ли определить сколько ацетона, метанола, изоаминола в конечном продукте?
Rimlan
Откуда: Рубежное
Репутация: 1
Сообщения: 14
Зарегистрирован: 21.11.2016
С нами: 1 год 6 месяцев

Сообщение moonshineman » 03.11.2017, 23:57

Rimlan, То ти переганяєш тільки раз?
При першому перегоні з бражки, ізоамілол йде з головами, як головна фракція. До 94 градусів в кубі, дальше йде продукт без ізоамілолу.
Як хімік технолог, повинні знати, що можна здати дистиллят на аналіз в лабораторію. Тільки там скажуть кількість кожної домішки. Всі інші варіанти - пальцем в небо. :smile:
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 37
Сообщения: 129
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 11 месяцев 29 дней

Сообщение Amgor » 03.11.2017, 23:57

Rimlan писал(а):Реально ли определить сколько ацетона, метанола, изоаминола в конечном продукте?
Только ГХ, остальное пальцем в ж..небо и пустой разговор.

Добавлено спустя 1 минуту 49 секунд:
moonshineman писал(а):При першому перегоні з бражки, ізоамілол йде з головами, як головна фракція. До 94 градусів в кубі, дальше йде продукт без ізоамілолу.
от куда познания такие? или самоуверенность в правильном действии?

Добавлено спустя 1 минуту 6 секунд:
moonshineman, не вводите форумчан в заблуждение
Amgor M
Модератор
Модератор
Аватара
Откуда: Днепр
Репутация: 273
Сообщения: 823
Зарегистрирован: 25.08.2016
С нами: 1 год 8 месяцев

Сообщение moonshineman » 04.11.2017, 00:05

Amgor писал(а):от куда познания такие? или самоуверенность в правильном действии?
Та ладно, а як жеж перегонка по Габріелю?
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 37
Сообщения: 129
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 11 месяцев 29 дней

Сообщение Amgor » 04.11.2017, 23:30

moonshineman писал(а):а як жеж перегонка по Габріелю?
Вы дали совет по методу Габриэля? Представление имеете и опыт? :smile:
Amgor M
Модератор
Модератор
Аватара
Откуда: Днепр
Репутация: 273
Сообщения: 823
Зарегистрирован: 25.08.2016
С нами: 1 год 8 месяцев

Сообщение moonshineman » 05.11.2017, 11:09

Amgor писал(а):Вы дали совет по методу Габриэля?
Ні, звичайно, і досвіду не маю. Але, з методом ознайомився, і уявлення маю. По габріелю, відбирається в окрему посуду перше тіло до 94 градусів в кубі (дехто відбирає до 94 на колонні). Вважається, що до цієї температури весь ізоамілол з баку виходить. Так? Кого і яким чином я ввів в оману?
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 37
Сообщения: 129
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 11 месяцев 29 дней

Сообщение Amgor » 05.11.2017, 12:53

moonshineman писал(а):досвіду не маю
теория не интересна, нет практики - не надо рассказывать.
Будет опыт поделитесь.
Amgor M
Модератор
Модератор
Аватара
Откуда: Днепр
Репутация: 273
Сообщения: 823
Зарегистрирован: 25.08.2016
С нами: 1 год 8 месяцев

Сообщение Іван » 25.12.2017, 02:17

moonshineman, Методгабриэля для потстил (перегон).Нет первого тела с браги 94%.
Іван M
Откуда: Україна
Репутация: 0
Сообщения: 9
Зарегистрирован: 05.03.2017
С нами: 1 год 2 месяца

Сообщение AlexS » 25.12.2017, 16:17

Іван писал(а):Нет первого тела с браги 94%
Речь идет о температуре в кубе, а не о крепости дистиллята.
AlexS
Откуда: Винница
Репутация: 28
Сообщения: 193
Зарегистрирован: 11.08.2017
С нами: 9 месяцев 11 дней

Сообщение Іван » 25.12.2017, 16:39

Понял,а я подумал про крепость тела;)
Іван M
Откуда: Україна
Репутация: 0
Сообщения: 9
Зарегистрирован: 05.03.2017
С нами: 1 год 2 месяца

Сообщение moonshineman » 08.02.2018, 20:05

Привіт всім.
Виникло питання: у деяких випадках, в бразі наброджує якась така хімія, на запах щось середнє між резиною і ізоаміловим спиртом. На смак теж відчувається. Має слабко виражену головну приналежність. Іде разом з головами, післяних, і дуже легко розмазується по всьому погоні.
Такий сирець був в батька (відходи з меду). Брага бродила довго, потім ще стояла з місяць до перегонки. Після дробної перегонки, з тіла цей запах забрати не вдалось. В бразі такій самій, яка бродила швидше, цей запах був менш виражений.
Вчора переганяв дистилят для знайомого, з подібним запахом. 19л 45 градусів. Близько 9літрів АС. Не розводив. 70 см мідної насадки, флегмозбірник, деф. Голови відбирав швидкими краплями. Голів було десь пів літри. Продовжив відбір капельний, після двох літрів запах резини ніби пропав. Але потім, в тілі, ніби легкі нотки відчувались.
В кого таке було? Як ця хімія називається, і при яких умовах наброджується в бражці.
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 37
Сообщения: 129
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 11 месяцев 29 дней

Сообщение 777 » 08.02.2018, 22:36

В мене було щось подібне але запах був схожий до запаху гасу при чому це стало явно відчуватись в передхвостовій фракції недоректифікату, постояло до ранку здається все гаразд, розвів водою в співвідношенні 1:10 і відчувся явний запах. Хоча в апараті все силікон, фторопласт і нж сталь, братись такому запаху ні звідки з обладнання. Але перед цим при бродінні браги підтримувалась висока температура 34 градуси (брага неінвертований сахар з додаванням пшеничних варених висівок) не було можливості понизити температуру, брага бродила в великому термосі (100л). Думаю що всілякі гадості (вищі спирти) наброжуються при високих температурах бродіння. Думаю до кінця місяця вдасться перевірити гіпотезу, так як подібна брага бродила при температурі 27-28 градусів, будучи термостатованою. Пережену на недоректифікат можна буде стверджувати більш грунтовно.
777 M
Откуда: Венеция на болоте
Репутация: 12
Сообщения: 40
Зарегистрирован: 13.12.2017
С нами: 5 месяцев 9 дней

Сообщение moonshineman » 09.02.2018, 09:54

777, В перед хвостами вискакує ізоамілол, швидше за все це він і був. В дистиляті на ніс він відчувається слабо, а якшо пару капель швидко розтерти між долонями, то він різко відчувається, коли руки майже сухі. Він є в кожному погоні, десь більше, десь менше, але є.
З. І. То ніхто не знає, що в мене було? Можу навіть вислати зразочок "понюхати"
moonshineman M
Аватара
Откуда: Поділля
Репутация: 37
Сообщения: 129
Зарегистрирован: 24.05.2017
С нами: 11 месяцев 29 дней

Пред.

Вернуться в Технология, оборудование и этапы самогоноварения

Кто сейчас на сайте

Сейчас этот форум просматривают: 1478rom, балбес, AlcoUser, AquaGradus, negreevai, дембель и 8 гостей